Undo (Command+Z) Command not working in Layout?

Anyone experiencing the “undo” command not working in Layout? I was having the issue last week before upgrading to 2019. Thought it was a new quirk with the older version. But just installed and started using Layout 2019 today. Alas, the undo comment is missing from the Edit > Pulldown menu from this version as well, and can’t be implemented using the key command either.
Wondering if it’s layout or something caused by Mac incompatibility. Eager for a solution or at least to know I’m not the only one?
Thx!

Are you using Ctrl+Z or Command+Z?

There is a bug, on Catalina
Workaround:
Insert (content)
Save and close LayOut.
Open Document, again

2 Likes

Oops. Meant to say “Command+Z”.
I’m seeing that a subsequent reply acknowledges this issue. I recently upgrades to Catalina which aligns with the responders comment. Thanks!

Thanks Mike! Does this also explain why, when using the LINE tool, I can’t click out of the tool without a little “tail” extending beyond the last intended point of the line? This quirk started the same time the UNDO command went haywire.
Again, thanks!

clicking or dragging with the mouse?
I did not notice a change in the line tool…

How are you trying to stop drawing the line?

It looks like the issue causing the Undo / Redo bug is causing this same condition. So when entering a line (I am sure it will occur with other tools) and when trying to esc or spacebar or invoking another tool will force a mouse down (creating the little tail) to end the command.

I have verified that the same (and only) workaround on the above issue (save/close/reopen) will get LayOut back into its normal behavior for this condition as well.

We have reached out to Apple on this and hope to have some resolution soon.

4 Likes

Thanks Trent! Glad to know it’s an issue that’s been acknowledged and is being addressed. I’ll use the recommended workarounds in the meantime.
Your feedback is much appreciated!

I get the macOS betas, and the vanishing menu items problem is still true with the first beta of 10.15.2. Not that I was expecting it to be fixed, but it would have been a nice surprise!

1 Like

Good evening Trent. I have just updated my Mac with the Catalina OS after updating my Sketchup Pro applications to the latest versions…and there is an extant issue with the Undo/Redo cmd.

Any assistance to resolve this other than saving and re-opening each time i insert a model would be much appreciated as this workaround is very time consuming given that each doc has numerous ‘model inserts’

Hi t.cumming, you can insert via a drag and drop from finder and you should not see the issue.

Trent

Hi Trent, many thanks for the timely reply. So it will just be a case of dragging the required skp. model file into the layout template? I will give it a go thanks.

So as an update to the issue in general, is there a timeline for when it may get resolved completely?

thanks.

Tim